Niezbędny element praktyki
Nauka każdej czynności manualnej nie może ograniczać się wyłącznie do przekazania teoretycznych wiadomości. Konieczna jest również strona praktyczna, na którą warto położyć spory nacisk. Jedynie wówczas mamy pewność, że kursant rzeczywiście przyswoi wiedzę i będzie potrafił zrobić z niej odpowiedni użytek. Z gotowaniem nie jest inaczej, dlatego każdy kurs stojący na wysokim poziomie merytorycznym powinien obfitować w okazje, aby uczestnik mógł się wykazać w praktyce.
Każdy powinien trenować konkretne czynności, które połączone razem dają kucharza z prawdziwego zdarzenia. Rzecz jasna nigdy nie będzie tak, że po samym ukończeniu kursu będziemy potrafili dokładnie to samo, co zawodowcy, którzy ów kurs prowadzili. Jednak mamy już pewną podstawę, w oparciu o którą można się doskonalić, aż w końcu opanujemy wiele innych tajników gotowania. Idealnie byłoby, gdyby osoba uczęszczająca na kurs miała okazję samodzielnie przyrządzić każdą z potraw jaka będzie na nim omawiana.
Do tego należy oczywiście dołożyć samodzielne pichcenie w domu, które może dać nam najwięcej. Idealnie przygotowany kursant, który opanował pełen zakres materiału i w czasie zajęć praktycznych udowodnił swoje umiejętności i talent może znaleźć dla siebie nową drogę zawodową. Zdarza się tak, że najlepszym kursantom prowadzący zajęcia proponują współpracę na przykład w charakterze płatnego stażu. Często okazuje się, że takie osoby porzucają dotychczasowe zajęcia zawodowe i stają się kucharzami na pełen etat.
Życzymy tego jak największej grupie kursantów.
www.laboratoire.pl