Jeszcze niedawno mało kto zdawał sobie sprawę, że złe odżywianie się może prowadzić do wielu niebezpiecznych schorzeń i chorób. Dzisiaj wiedza ta zdobywa sobie coraz szersze grono zwolenników.
Musimy mieć bowiem świadomość, że zła dieta może nawet w 50% odpowiadać za chorobę nowotworową. Do pierwszych do głowy przychodzących nowotworów, które spowodowane być mogą złym odżywianiem, przychodzi rak żołądka.
Za jego powstanie odpowiedzialne jest głównie nadmierne spożywanie soli i unikanie jedzenia warzyw i owoców. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na powstawanie nowotworu jest spożywanie jakiegokolwiek przetworzonego mięsa.
Jeżeli jednak nie potrafimy sobie odmówić smaku mięsnego dania, to powinniśmy jak ognia unikać mięsa czerwonego. Najlepiej jednak, gdyby mięso przez nas spożywane nie było poddane konserwowaniu i soleniu, gdyż sól i konserwanty wpływają na wydzielanie się substancji rakotwórczych.
By uniknąć nowotworu najlepiej spożywać warzywa cebulowate, te o małej zawartości skrobi (brokuły, cukinia, papryka) oraz produkty zawierające dużo beta-karotenu (jaja, szpinak, morele, dynia).