Oddalamy się na południe, zmierzając w stronę klimatów śródziemnomorskich. Nie robimy tego przypadkiem, ponieważ kuchnia z tych rejonów zyskała światową popularność i jest bardzo ceniona.
Także w Polsce mamy wielu miłośników chociażby kuchni włoskiej, która standardowo kojarzy się głównie ze spaghetti, jednakże w praktyce ma znacznie bogatsze oblicze. Stąd nie powinny dziwić nas kursy gotowania poświęcone właśnie włoskim specjałom – czasami jest to wydzielony moduł w ramach kursu ogólnego, a czasami kurs dedykowany wyłącznie włoskim klimatom.
W czym tkwi sekret wielkiego sukcesu jaki odniosła włoska kuchnia na całym świecie? Można chyba wskazać wiele elementów. Przede wszystkim są to dania bardzo przystępne, z reguły niedrogie w przygotowaniu, a równocześnie efektowne i smaczne.
Ważną rolę odgrywają warzywa, w tym również te, które są z chęcią pałaszowane przez Polaków. Same wariacje dotyczące sosów pomidorowych stanowią wystarczający powód, aby opróżnić talerz makaronu polany aromatycznym dodatkiem.
Możliwości jakie stawia przed nami włoska kuchnia są ogromne. Kto z nas nie lubi pizzy? Ma ona wiele postaci i stanowi kolejny eksportowy sukces tradycji Półwyspu Apenińskiego.
Jednak należy podkreślić, że ów tradycyjny charakter pizzy został w dużej mierze przetworzony przez kolejne modyfikacje. Sporą popularnością cieszą się dziś amerykańskie wersje pizzy, na grubym puszystym cieście.
Są one inspirowane wzorcami włoskimi, ale odbiegają od tego, co serwuje typowa pizzeria w Italii.
A prawdziwy włoskie spaghetti poznań znajdziesz u nas