Z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że istnieje wiele różnych rodzajów win. Oczywiście to dobrze, bo im większy mamy wybór, tym większa jest szansa, że uda nam się trafić na takie, które faktycznie będzie do nas pasowało, po które będziemy chętnie sięgać i którym będziemy się delektować. Jednak powinniśmy sobie zdawać również sprawę z tego, że wino świetnie pasuje do różnych potraw. Ale żebyśmy mogli zarówno z wina, jak i z podawanego dania wyciągnąć wszystko co najlepsze i wzmocnić ich aromat oraz smak, to musimy dobrać odpowiednie wino, do właściwego dania. To oznacza, że powinniśmy się dokładnie zapoznać z tym, przy jakich daniach po jakie wino należy sięgać, tak abyśmy mieli pewność, że wszystko zrobimy tutaj tak jak należy i że nie będziemy żałowali swojej decyzji.
Jak je dobierać?
Przede wszystkim wybierając wino do dania, musimy dopilnować, aby było ono o podobnej kwasowości i cierpkości. Jeśli wybierzemy wino wytrawne, które jest cierpkie i kwaśne, aby podać je z deserem, który jest słodki, to może się okazać, że wino będzie nam się wydawało znacznie bardziej kwaśne, niż będzie rzeczywiście. Takie wina powinniśmy wybierać do dań kwaśnych, bo wówczas będą one niwelowały smak dania, dzięki czemu będzie się ono wydawało mniej kwaśne, a więc jego spożywanie będzie sprawiało nam większą przyjemność. Im delikatniejsza jest jakaś potrawa, tym lżejsze wino powinniśmy do niej dobierać. Co więcej, warto pamiętać o tym, że do ryb, wino także powinno być jak najbardziej kwaśne w smaku, bo wówczas będziemy mieli pewność, że to wszystko świetnie będzie się uzupełniało.
Możemy kombinować
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy próbowali różnych połączeń. Może się okazać, że słodkie wina będą niwelowały słone potrawy, a znowu wina owocowe mogą idealnie się sprawdzić przy ostrych potrawach. Jednak warto sprawdzić czy nam to odpowiada, czy takie połączenie smaków będzie dla nas najlepsze. Dodatkowo jeszcze warto podkreślić, że możemy używać wina także podczas przygotowywania posiłków. Możemy w winie gotować, dusić, jak również stosować je podczas przygotowywania sosów. Możliwości jest wiele, dlatego też warto wypróbować taką formę przyrządzania potraw, bo może się wówczas okazać, że wyciągniemy z nich coś nowego, sprawimy, że będą one jeszcze lepiej smakowały i podkreślimy tym winem smak składników, które znalazły się w naszym daniu. Dodatkowo możemy czerwone wino wykorzystać do marynat, dzięki czemu mięso skruszeje i będzie ono delikatniejsze. Poza tym, warto także wiedzieć, że wina możemy wykorzystywać podczas deserów, co także świetnie podkreśli ich smak. Zobaczmy jak możemy wykorzystać wino. Z jednej strony możemy je wykorzystywać podczas przyrządzania potrawy, aby już wówczas nadać jej niesamowity aromat.
Z drugiej możemy je podawać do posiłku, co również będzie pomagało w wyciąganiu z serwowanych dań tego co najlepsze.