Niektóre produkty spożywcze są szczególnie polecane ze względu na właściwości zdrowotne. Wiele z nich dostępnych jest w polskich sklepach. Ich regularne spożywanie może skutecznie przeciwdziałać poszczególnym schorzeniom. Jakie produkty powinny zagościć w naszym codziennym jadłospisie? Na pierwszym miejscu znajduje się czosnek. Ze względu na skład czosnek cechuje się właściwościami bakteriobójczymi czy grzybobójczymi. Czosnek jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, ponieważ korzystnie wpływa na odporność organizmu. Zaobserwowano, że czosnek zapobiega również wzdęciom. Wszystko to dzięki sprawniejszej perystaltyce jelit. Dodatkowo czosnek obfituje w wiele witamin, m.in.
w witaminę C, B1 czy B2. Kolejnym, często niedocenianym produktem, jest kiszona kapusta. Zawiera ona ogromną ilość witaminy C oraz witamin z grupy. Kiszona kapusta jest także źródłem różnych składników mineralnych, głównie wapnia i żelaza. Jedną z największych zalet kiszonej kapusty jest korzystna flora bakteryjna. Systematyczne spożywanie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa na zahamowanie procesów gnilnych w jelicie grubym. Na polskich stołach coraz częściej gości kasza jaglana. Cechuje się największą zawartością składników odżywczych spośród wszystkich rodzajów kasz. Kasza jaglana może być spożywana przez osoby, które są uczulone na gluten. Dodatkowo jest ona źródłem wielu antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie.
Kasza jaglana jest produktem zasadotwórczym, dlatego powinna być spożywana kilka razy w tygodniu.