Jak sól wpływa na zdrowie?

Sól kuchenna jest jedną z najpopularniejszych przypraw nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Sól nadaje odpowiedni smak potrawom, jednak zdaniem wielu specjalistów, w codziennej diecie znajdują się zbyt duże ilości soli. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia nie powinniśmy przekraczać 5g soli w codziennej diecie, jednak większość osób kilkakrotnie przekracza tę ilość. Warto jednak wspomnieć, że sód zawarty w soli kuchennej bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, jednak jego nadmiar poważnie szkodzi zdrowiu.

Jednym z najczęstszych schorzeń wynikających z nadmiaru soli w diecie jest nadciśnienie tętnicze. Jest to bardzo niebezpieczne schorzenie, które może przyczyniać się do rozwoju wielu innych, groźnych chorób, takich jak zawał serca. Zaobserwowano, że duże ilości soli kuchennej mogą powodować rozwój nowotworu żołądka. Dodatkowo pogorszeniu ulegają niemal wszystkie funkcje nerek.

Zbyt duże ilości soli kuchennej powodują zatrzymanie wody w organizmie. Trzeba jednak pamiętać o zaletach soli. Jeśli jej ilość jest optymalna, gospodarka wodna organizmu jest uregulowana. Sód wpływa także na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Ograniczenie spożycia soli nie polega jedynie na mniejszym jej zużyciu w przygotowywaniu posiłków. Warto także pamiętać o tym, że sól kuchenna znajduje się w wielu produktach spożywczych. Z tego powodu przekroczenie dopuszczalnej ilości jest bardzo łatwe. W szczególności duże ilości soli kuchennej znajdują się w kostkach rosołowych czy w zupach w proszku.