Co uprawiamy w ogrodzie warzywnym

W polskich ogródkach warzywnych najczęściej uprawianymi roślinami są ogórki, marchew, pietruszka, por, cebula i seler. Są to warzywa niezastąpione nie tylko w polskiej kuchni, ale także w wielu innych potrawach.

Na początku wiosny, na przełomie marca i kwietnia, a czasami nawet maja, w ogródkach i na rabatach warzywnych wysiewa się takie warzywa jak: rzodkiew, sałata, kalarepa, kapusta, kalafior, buraki i boćwina. Coraz częściej w polskich ogródkach pojawiają się liczne zioła m.

in. bazylia, tymianek, mięta, oregano, rozmaryn czy kolendra.

Polscy amatorzy ogrodnictwa sięgają coraz chętniej po rzadsze okazy warzyw oraz ich egzotyczne odmiany lub zapomniane rośliny, które przeżywają swój wielki powrót, na naszych rabatach w ostatnich latach pojawiły się rukola, roszponka, dynia piżmowa, fenkuł, jarmuż, czyli najstarsza odmiana kapusty, a także skorzonera czy bakłażan. Do roślin nadal cieszących się popularnością, mimo opinii wyjątkowo trudnych w hodowli, należą pomidory, szczególne uznanie zyskują pomidorki koktajlowe, których małe owoce odporniejsze są na zmienne warunki oraz nie ulegają tak łatwo chorobom oraz pleśniom.

Close