Antyoksydanty i ich działanie

Jeszcze kilka lat temu bardzo często natrafić można było na wpisy, które informowały o tym, że antyoksydanty mają zbawienny wpływ na życie każdego człowieka. Przeciwutleniacze mają bowiem za zadanie usunąć wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia organizmu, jego zanieczyszczania i zmian, nawet w kodzie DNA. Pogląd ten został zweryfikowany, a entuzjazm, z którymi pomysł stosowania diety bogatej w antyoksydanty np.

w zwalczaniu chorób nowotworowych, a także zapobiegających występowaniu raka dla w dietach dla palaczy, okazał się pomysłem o wręcz odwrotnych skutkach. Okazuje się bowiem, że osoby, które chorują na nowotwór, a także osoby z grup podwyższonego ryzyka, nie powinny spożywać dużej ilości przeciwutleniaczy, gdyż zwiększa to ryzyko zachorowania, a także przyspiesza rozwój choroby. Według wielu naukowców substancje takie jak beta-karoten zamiast zmniejszać, zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc wśród palaczy.

Wbrew wcześniejszym zapewnieniom, witamina C (najbardziej popularny antyoksydant) przyspiesza, a nie hamuje rozwój guza u chorych na raka.

Close